Joop: „Als Fortbewegungsmittel habe ich hauptsächlich einen Elektromobil genutzt. Mit Scoozy gehe ich aus, um Spaß zu haben.“

21. Juli 2019 durch

Op een druilerige zomerdag spreken we Joop aan de keukentafel van zijn bungalow in Zwijndrecht. Sinds 1,5 jaar woont hij hier samen met zijn vrouw, nadat wonen in hun split level woning niet meer ging. Het druilerige weer buiten, is geen voorbode voor de stemming binnen. Joop is een levenslustig en ondernemend type. Dankzij Scoozy kan hij gelukkig nog veel dingen doen die hij ook deed voor de ingrijpende gebeurtenis in zijn leven. ‘Je kan op bed gaan liggen, maar op een gegeven moment wil je iets gaan doen en dat deed ik. Ik had de moed om er iets moois van te maken’. Joop bewijst: Scoozy is er niet voor mensen die stil willen zitten, maar voor mensen die van het leven houden.


Joop heeft zijn hele leven gewerkt in de scheepsbouw. Als manager techniek, had hij de leiding over de tekenkamer en inkoop en reisde hij de hele wereld over. Na 49 dienstjaren hield hij het voor gezien. Er zijn namelijk ook veel andere dingen die aandacht vragen. Zijn vier kleinkinderen bijvoorbeeld. Daarnaast is Joop al meer dan 30 jaar betrokken bij dezelfde ruitersportvereniging, waar hij de liefde voor paarden deelt met het gezin en betrokken is bij het onderhoud van de manege. Het lijkt moeilijk voor te stellen dat zo iemand een leven in een rolstoel kan accepteren. Toch overkwam hem vlak na zijn pensioen een ingrijpende gebeurtenis. Joop had een verstopte slagader. Hij belandde twee maanden in het ziekenhuis en drie maanden in een zorghotel. Uiteindelijk moest zijn linkerbeen worden geamputeerd. Hoe wist Joop hier bovenop te komen en hoe ondersteunt Scoozy hem?

Improviseren en zoeken naar wat wel kan

In de scheepsbouw leerde Joop al improviseren. Aan boord van een schip word je regelmatig geconfronteerd met dingen die niet werken, waarvoor niet altijd een monteur beschikbaar is. Joop vond dan vaak de oplossing. Die vindingrijkheid past hij nu toe op zijn persoonlijke situatie. Altijd kijken naar wat wel kan, in plaats van niet. Al in het zorghotel begon hij te zoeken naar de mogelijkheden. Daar las hij over Scoozy, het alternatief voor de scootmobiel. Joop kwam kijken in Delft en reed een stukje in het prototype. Al zou het nog tijdje duren totdat Scoozy beschikbaar kwam, Joop was enthousiast. Vooral de techniek erachter en de 4-wielaandrijving spraken hem aan. ‘Ik was vanaf het begin naar iets op zoek waarmee ik naar het bos kan’. Hij zag voor zich hoe hij weer zou kunnen ‘paardrijden’. Zijn dochter op het ruiterpad en hij ernaast.

Joop zag voor zich hoe hij weer zou kunnen ‘paardrijden’. Zijn dochter op het ruiterpad en hij ernaast.

Tot die tijd was Joop aangewezen op andere hulpmiddelen. Sinds hij zijn prothese heeft, loopt hij met een rollator, maar voor grotere afstanden is toch iets anders nodig. Een traditionele scootmobiel was voor hem niet de oplossing. De claxon, die hij zelf een ‘vrachtwagentoeter’ noemt, en ook het stuur vond hij niet ideaal. ‘Als je ergens overheen rijdt, dan schiet zo’n stuur snel uit je handen. Bij Scoozy zijn de wielen onafhankelijk geveerd en heb je geen stuur in je handen. Hij past bovendien de snelheid aan wanneer je ergens overheen rijdt, waardoor je veel stabieler bent.’ Het gevoel van veiligheid is groter voor Joop. Hij gaat er dan ook overal mee naartoe. ‘Een scootmobiel gebruikte ik vooral als vervoermiddel. Met Scoozy ga ik eropuit voor de lol. Af en toe voelt het alsof ik op een comfortabele stoel door het dorp rijd. Ik ga ermee naar de doe-het-zelver, de manege, naar het bos, of fietsen met mijn vrouw’. Als één van de eerste gebruikers, deelt Joop ook graag zijn ervaringen met de productontwikkelaars. Hij heeft zat ideeën die hij op zijn eigen exemplaar uitprobeert. Zo heeft hij zelf een houder voor zijn krukken gemonteerd en een steun gemaakt om de rollator mee te kunnen nemen.

Met Scoozy de stal in of naar het bos

Joop doet nog wekelijks veel technische klussen voor de manege. Een lamp vervangen gaat niet meer, maar verder laat hij zich niet beperken. ‘Een keer was er een leiding kapot. Toen ben ik achteruit de stal in gereden om de leiding te vervangen’. Ook zijn kleindochter maakt dankbaar gebruik van het stoere vervoermiddel. Als hij haar ophaalt van school, vraagt ze regelmatig ‘Opa, mag ik even achterop’? Inmiddels gokt Joop dat hij zo’n 1000 kilometer met Scoozy gemaakt heeft. Over de bospaadjes achter de manege bijvoorbeeld. De poortjes daar zijn nog niet allemaal geschikt om doorheen te gaan. Maar ook daar heeft Joop natuurlijk al een gesprek over gehad met de boswachter.

Bekijk het verhaal van joop


Ervaar Scoozy zelf!

Wil je alle features van Scoozy zelf proberen? Plan je proefrit dan nu in! Dit kan bij je thuis, bij een dealer, in de Fabriek van Scoozy of in de natuur.

Proefrit maken

21. Juli 2019
Diesen Beitrag teilen