Rixt: "Het samenwerken met paarden geeft zoveel vrijheid. Dat gevoel geeft Scoozy mij ook".

14 oktober 2019 in

Briesende neusgaten. Trappelende hoeven op de wedstrijdvloer. De spanning voor het leveren van de prestatie. En dan.. het verlossende woord. Je bent wéér winnaar van een grote prijs samen met je trouwe maatje en een topteam van andere ruiters. Dat is het leven van Rixt van der Horst, paralympisch dressuurkampioene, meervoudig Wereldkampioen én Europees kampioen. Met haar paard Findsley N.O.P. vormt zij een topcombinatie, getuige de vele medailles die haar prijzenkast rijk is. Daar kwamen afgelopen maand drie medailles bij toen ze twee keer zilver en één keer goud won op het EK in Rotterdam. Het meisje dat al bij haar geboorte moest vechten voor haar leven, is nu een jonge vrouw die zich voorbereidt op de Olympische Spelen in Tokyo in 2020. Daar goud halen is haar ultieme doel. Tijdens wedstrijddagen en trainingen helpt Scoozy haar zich makkelijk over het terrein te bewegen. Hoe bereikte Rixt de topsport, ondanks uitdagingen die onoverkomelijk leken?

Pake (zoals Rixt haar opa naar goed Fries gebruik noemt) bezat Friese paarden en bracht haar de liefde ervoor al jong bij.  Poetsen, op de paarden zitten en iedere dag naar de boerderij achter het huis. De paarden zorgden ervoor dat ze uit haar schulp kroop. Toch leek een carrière in de topsport niet voor Rixt weggelegd, aangezien de artsen voorspelden dat ze nooit zou kunnen lopen. Vastbesloten het tegendeel te bewijzen, deed haar moeder onvermoeibaar oefeningen met haar en ze leerde lopen.  Dat doorzettingsvermogen is Rixt niet vreemd en het bleek een voorbode voor succes.


Al op jonge leeftijd liet Rixt zich niet beperken door haar gezondheidsproblemen. Ze zat op een gewone school en wilde vooral ‘normaal’ zijn, maar ervaarde al jong dat ze moest vechten voor haar plek. Het heeft haar de ultieme doorzetter gemaakt die ze vandaag is. Toch ging het paardrijden niet vanzelf. “Ik mocht eigenlijk eerst niet eens op een zadel zitten. Ik zat dan zonder zadel op het paard met iemand erachter. Maar toen ik ouder werd wilde ik gewoon zelf rijden. Dat was wel een probleem, want mijn heupen stonden in een verkeerde stand en rijden op een zadel kon ervoor zorgen dat het erger werd. Uiteindelijk gaven de artsen toestemming.”

'Blijf altijd in jezelf geloven en geef nooit op.’

De droom van ieder meisje komt uit

Natuurlijk kwam een droom uit toen ze op 11-jarige leeftijd haar eerste eigen pony kreeg van haar ouders. Rixt begon wedstrijden te rijden en prijzen te winnen in de reguliere sport en ontdekte haar talent. “Op een gegeven moment kwam ik wel m’n beperking tegen, maar ik wilde eigenlijk niet bij de parasport horen. Tot ik in 2008 een stukje las in het blad van de bond over een NK voor pararuiters waar je je voor op kon geven. Toen heb ik toch de sprong gewaagd. Ik werd meteen uitgeroepen tot meest gemotiveerde ruiter van de wedstrijd”.

Eerste successen smaken naar meer

Het vlammetje was gaan branden bij Rixt. Dit smaakte naar meer en na een gesprek met de bondscoach begon zelfs de droom voor deelname aan de Olympische Spelen te leven. Maar dan begint het traject pas. “Op een gegeven moment had ik een ander paard nodig om tot de top door te breken. Via via kwam ik bij de eigenaresse van Uniek terecht. Met hem reed ik op een wedstrijd een score die nog nooit iemand behaald had in deze sport, terwijl ik er nog maar drie keer op had gezeten. Via het Foppe Fonds heb ik het paard kunnen kopen en toen ging het in stroomversnelling. Een jaar later werd ik tweevoudig wereldkampioen en nog een jaar daarna werd ik tweevoudig Europees kampioen. Het viel allemaal op zijn plek. Eerst zeggen andere mensen nog wel eens dat het door het paard komt. Maar door met meerdere paarden internationale medailles te rijden, heb ik wel bewezen echt goed te kunnen rijden.” In 2016 bewees Rixt opnieuw haar talent toen ze drie medailles won op de Olympische Spelen in Rio de Janeiro.



Hoe scoozy helpt

Om zich goed te kunnen bewegen en energie te besparen op het wedstrijdterrein en tijdens trainingen gebruikte Rixt eerst een rolstoel. Dat is alleen erg onhandig om mee door het zand te gaan. Daarbij is het vooral belangrijk om te zien hoe de paarden erop reageren.  Scoozy is met name handig omdat de voorkant vrij is en daardoor de teugels nergens achter kunnen blijven hangen. “Ik krijg hele leuke reacties.  Het is echt een gadget en je voelt niet zo dat stigma van een scootmobiel. Mensen vinden het geweldig en veel andere sporters willen hem ook hebben. Voor het afgelopen EK hadden we hem speciaal oranje laten maken, dus dat sprong er helemaal uit. De overeenkomst tussen Scoozy en het paardrijden is dat je het beiden met heel veel gevoel moet doen.”

'Het samenwerken met paarden geeft zoveel vrijheid. Dat gevoel geeft Scoozy mij ook.’

Uitdagingen overwinnen

Rixt legt uit met welke uitdagingen je te maken krijgt als je topsport beoefent. “De sport staat op nummer één. Je moet daar je hele leven op aanpassen. En niet alleen jijzelf, maar ook de mensen om je heen. Verder moet je alles zelf doen; sponsors, een goede trainer en het juiste paard vinden, maar ook bijvoorbeeld de communicatie via mijn website en social media doe ik zelf. Ik krijg daarbij veel steun van mijn ouders en vriend.” 

Een andere uitdaging voor Rixt was het verhuizen naar Nistelrode, waar haar trainingsbasis ligt. Ondanks haar lichamelijke beperkingen, verhuisde ze alleen van Friesland naar Brabant. Een moedige beslissing. “Je laat je hele leven achter. En natuurlijk train je veel, maar verder zat ik dan vaak in mijn eentje. Dat was best even wennen in het begin. Natuurlijk sta je dan soms wel eens voor tegenslagen en denk je ‘waar doe ik het allemaal voor’.” Toch wegen de mooie ervaringen zwaarder dan wat ze ervoor moet inleveren.  “Het plezier in het rijden helpt mij altijd doorgaan. Ik hou ervan om een uitdaging aan te gaan en die wedstrijdspanning te voelen. En ik ben ook gewoon besmet met het paardenvirus. Je krijgt zo’n band met elkaar. Dat zo’n groot en sterk dier voor je wil werken blijft heel speciaal”.

Ambassadrice voor de sport

“De integratie van de reguliere sport en parasport blijft belangrijk. Dat doen we al erg goed in Nederland, maar er zijn altijd dingen die nog beter kunnen. Die verandering gaat vaak langzaam. Mensen moeten het ook willen zien op de televisie. Als wij medailles blijven winnen, kunnen ze op een gegeven moment niet meer om ons heen. Daar ligt ook een taak voor de media.”

Het ultieme doel voor Rixt is goud behalen op de Spelen van Tokyo in 2020. Ook hier wordt niks aan het toeval overgelaten. Het betekent voorbereidingen in klimaatkamers, proefwedstrijden in Qatar om de warmte en vliegreis te ervaren en natuurlijk haar paard Findsley, waar ze sinds 2018 een combinatie mee vormt, nog beter leren kennen. Uit Rixt haar ervaring blijkt overduidelijk dat de Paralympische sport in niks onderdoet voor de reguliere topsport. “Ik wil laten zien dat alles mogelijk is.  De sport heeft mij bijvoorbeeld  geholpen m’n handicap te accepteren. Je staat er zelf niet altijd bij stil hoeveel impact je daarmee op anderen kunt hebben en dat je echt een voorbeeld bent voor kinderen. Ik vind het zo bijzonder dat meisjes nu naar me opkijken en met me op de foto willen. Ik ben dan ook heel erg vereerd dat ik ambassadrice mag zijn van het Foppe Fonds, waarmee ik andere kinderen en jongeren kan laten zien dat je ook met een handicap alles uit het leven kunt halen en kunt uitblinken in een sport.”

Wat wil Rixt vooral aan anderen meegeven? “Blijf altijd in jezelf geloven en geef het nooit op. En het allerbelangrijkste is dat je plezier haalt uit wat je doet.” Rixt is voor ons hét boegbeeld van een doorzetter en daarom ook onze ultieme ambassadeur. Scoozy is het vervoermiddel van een winnaar. Een winnaar waar we heel trots op zijn!

Rixt is actief Ambassadrice van het Foppe de Haan Fonds en officieel ambassadrice voor de KNHS (Koninklijke Nederlandse Hippische Sportfederatie). Daarnaast werkt ze parttime voor NOC*NSF als data-analist en volgt ze een HBO studie Communicatie. Volg haar reis naar Tokyo via Facebook en Instagram of lees meer over Rixt op haar website.

Rixt met oranje Scoozy en paard

Ervaar Scoozy zelf!

Wil je alle features van Scoozy zelf proberen? Plan je proefrit dan nu in! Dit kan bij je thuis, bij een dealer, in de Fabriek van Scoozy of in de natuur.

Proefrit maken

14 oktober 2019
Deel deze post