Waar en wanneer mag ik met een scootmobiel rijden?

18 november 2022 in
Om zoveel mogelijk van jouw scootmobiel te genieten en veilig te rijden, is het belangrijk dat je jezelf aan de verkeersregels houdt. Verkeersregels voor voertuigen als een scootmobiel zijn niet altijd duidelijk, daarom leggen wij het uit.

Waar met scootmobiel rijden?

Je mag met jouw scootmobiel niet op autowegen of autosnelwegen. Je mag wel met jouw scootmobiel rijden op: 

  • De stoep.
  • Het voetpad.
  • Het fietspad.
  • De rijbaan.

Wanneer alle bovenstaande wegonderdelen aanwezig zijn, mag je zelf bepalen waar je gaat rijden. Het is belangrijk dat je jouw snelheid aanpast aan de situatie. Wil je de theorie nog een keer opfrissen? Doe dan de online verkeerstest van Veilig Verkeer Nederland. In principe gelden de regels zoals ze ook voor andere weggebruikers gelden op de weg waar je rijdt. De belangrijkste leggen we hier uit.

Wie mag scootmobiel rijden en waneer scootmobiel verzekeren?

De minimumleeftijd voor scootmobiel is 16 jaar. Het is het wettelijk verplicht om een scootmobiel WA te verzekeren. Het plaatje dat je hiervoor ontvangt, plaats je achterop de scootmobiel op de daarvoor bestemde ruimte. Je kunt er ook voor kiezen om jouw scootmobiel volledig te verzekeren tegen diefstal en/of schade door een Allrisk (WA+casco) verzekering af te sluiten. Wij raden je aan om een pechhulp voor scootmobielen af te sluiten. Wij bevelen de ANWB Wegenwacht® Scootmobiel Service aan voor zekerheid van hulp 24 uur per dag, 7 dagen in de week. Is het probleem niet direct op te lossen dan word je met deze service thuisgebracht.


Mag ik met mijn scootmobiel op de stoep of het voetpad rijden?

Op de stoep geldt een maximum snelheid van 6 kilometer per uur. Hier gelden de regels alsof je voetganger bent. Op een woonerf geldt een maximale snelheid van 15 kilometer per uur. Bij slecht zicht of bijvoorbeeld ’s avonds of ’s nachts, is verlichting niet verplicht. We raden het wel aan. Het is toegestaan om met meerdere scootmobielen naast elkaar te rijden, maar let op dat je niemand hindert. Ook heb je, net zoals voetgangers, voorrang bij een zebrapad.

Mag ik met mijn scootmobiel op het fietspad en de rijbaan rijden?

Op het fietspad dien je altijd zo rechts mogelijk te rijden. Binnen de bebouwde kom geldt een maximum snelheid van 30 kilometer per uur. Buiten de bebouwde kom is dat 45 kilometer per uur. Op de rijbaan geldt zowel binnen als buiten de bebouwde kom een maximum snelheid van 45 kilometer per uur. Dit betekent dat je de maximale snelheid van jouw scootmobiel mag gebruiken. Bij slecht zicht of ’s avonds en ’s nachts ben je verplicht om de verlichting te gebruiken. Op het fietspad of op de rijbaan is het niet toegestaan om met twee scootmobielen naast elkaar te rijden. 

Maak alleen gebruik van de rijbaan indien er geen andere mogelijkheid is. Het plaatje hierboven is geen voetpad aanwezig, dus je houdt je hier zo rechts mogelijk op de weg, namelijk op het fiets/bromfietspad.

Parkeren met scootmobiel

Waar een stop- of parkeerverbod wordt aangegeven voor bestuurders, geldt dit ook voor jouw scootmobiel. Je mag wel parkeren op een gehandicaptenparkeerplaats of bij een gele onderbroken streep. Voor beide geldt een maximale parkeertijd van 3 uur. Een scootmobiel mag ook op de stoep geparkeerd worden. Hier geldt de voorwaarde dat je de doorgang niet blokkeert.

Scootmobiel & alcohol

Voor het rijden in Scoozy gelden voor alcohol dezelfde regels als bij het autorijden, namelijk maximaal 2 glazen alcohol. Let ook op het gebruik van medicijnen, deze kunnen rijvaardigheid beïnvloeden. 

Mobiele telefoon op scootmobiel

Ook hier gelden dezelfde regels als bij het autorijden, namelijk dat je tijdens het rijden niet mag telefoneren. Wanneer je stilstaat, mag het wel. Parkeer met jouw scootmobiel wanneer je telefoneert. Voor navigatie adviseren wij een telefoonhouder te gebruiken.

Rijbewijs scootmobiel?

Voor een scootmobiel gelden verder dezelfde regels als voor andere bestuurders. Denk aan bijvoorbeeld: richtingaanwijzers wanneer je van richting verandert, claxonneren alleen in gevaarlijke situaties, etc. Daarnaast moet je je altijd kunnen identificeren met je identiteitskaart en het verzekeringsbewijs van Scoozy. Je hebt geen rijbewijs nodig.

Mocht je op de weg situaties tegenkomen waarbij het onduidelijk is hoe je handelt, let er dan op dat je jouw rijgedrag aanpast aan de weg waarop je rijdt. Zorg er in geval van twijfel ook voor dat je jezelf zichtbaar maakt op de weg: zet je verlichting aan, gebruik richtingaanwijzers, kijk goed voordat je van richting verandert en let op je snelheid. Lees hier meer over hoe Scoozy jou beschermt in het verkeer.

Maar bovenal: veel rijplezier en geniet van jouw scootmobiel!

Ervaar Scoozy zelf!

Wil je alle features van Scoozy zelf proberen? Plan je proefrit dan nu in! Dit kan bij je thuis, bij een dealer, in de Fabriek van Scoozy of in de natuur tijdens een Scoozy Adventure Tour.

Proefrit maken

18 november 2022
Deel deze post