Hoe houd ik mijn scootmobiel in topconditie?

18 november 2022 in
Vraag je jezelf af hoe je jouw scootmobiel of elektrische rolstoel het beste kunt onderhouden om ervoor te zorgen dat deze in goede staat blijft en voor een lange levensduur? Elke scootmobiel moet jaarlijks worden onderhouden door een gerenommeerde dealer om ervoor te zorgen dat jouw garantie geldig is. Dit geeft je de beste productprestaties, zodat de onafhankelijkheid niet in het gedrang komt en gemoedsrust gegarandeerd is. Tussen de reguliere onderhoudsbeurten door zijn er echter een paar manieren om ervoor te zorgen dat je het meeste uit jouw scootmobiel haalt.

Hoe houd ik mijn scootmobiel schoon?

Het is altijd de moeite waard om regelmatig jouw scootmobiel schoon te maken om de veiligheid te verbeteren. Door vuil van je lampen te verwijderen ben je veel beter zichtbaar voor andere weggebruikers. Als jouw scootmobiel spiegels heeft, kunt u deze het beste poetsen zodat je goed zicht naar achteren hebt. Het reinigen van carrosserie, wielkasten en het onderstel (waar mogelijk) kan het risico op corrosie verminderen. Banden die niet onder de modder zitten, zorgen voor een groter bereik, een soepeler rijgedrag en een responsiever remmen. Gebruik een borstel rond de wielen en ophanging, maar onderdelen die ingewikkelde elektrische circuits bevatten, zoals de helmstok en de accubak, kunnen beter worden gereinigd met een doek. Gebruik nooit een tuinslag of hogedrukreiniger bij het schoon jouw scootmobiel. Het is ook een goed idee om de stoel schoon te maken (met een geschikte leerspray) en de vloer goed te stofzuigen. Dit zorgt voor meer grip en behoud van het materiaal. Reinig en poets de kappen met een zachte vochtige doek. Je kunt eventueel een mild reinigingsmiddel gebruiken om het vuil te verwijderen. 

Onderhoudschecklist voor jouw scootmobiel

  • Controleer jouw scootmobiel visueel voor elke rit. Let hierbij op de stand van de wielen, de fixatie van de joystick en de werking van het elektrisch systeem. Neem bij twijfel altijd contact op met een erkende monteur.
  • Controleer voorafgaand aan elke rit de bandenspanning.
  • Controleer elk half jaar het profiel op uw banden. Laat deze vervangen bij ernstige slijtage of uitdroging.
  • Controleer voorafgaand aan elke rit de vrijloop.
  • Check elke week de accustatus.
  • Houd jouw scootmobiel goed schoon zoals hierboven beschreven.

Accu problemen scootmobiel voorkomen

De meeste scootmobielen hebben een loodgel accu. Bij dit type scootmobiel accu’s luistert het erg nauw met de laadcyclus en de levensduur. Het beste is om de eerste 10-15 keer dat je jouw scootmobiel (met loodgel accu) gebruikt volledig op te laden. Dit betekent dat hoe lang de rit die je hebt gemaakt ook was, je elke keer de volledige laadcyclus moet voltooien. Dit zal het vermogen en de prestaties verlengen. Nadat 10-15 laadcycli zijn voltooid, kun je jouw scootmobiel volgens een normale routine opladen. Afhankelijk van de capaciteit van de batterijen kan de oplaadtijd variëren tot maximaal 16 uur. Probeer waar mogelijk het onderbreken van een laadcyclus te vermijden. Het is altijd het beste om een ​​volledige oplaadcyclus te voltooien, omdat overmatig opladen op korte termijn nadelig is voor de levensduur van de batterij. Raadpleeg de indicatorlampjes van de oplader voor de batterijstatus.

Let goed op! Het verschilt per type lader of deze automatisch uitschakeld na een laadroutine of niet. Informeer hiernaar bij uw leverancier.

Scoozy is uitgerust met de nieuwste lithium-ion accutechnologie. Lees meer over de voordelen van een lithium accu in vergelijking met een loodgel accu in deze blog.

Scootmobiel accu in de winter

Als je jouw scootmobiel een tijdje niet gebruikt of stalt, zorg er dan eerst voor dat de accu's volledig zijn opgeladen. Zorg ervoor dat de accu's tenminste elke 14 weken een opfrislading krijgen. Als je van plan bent jouw scootmobiel langer dan 6 weken niet te gebruiken, raden wij aan de accu's volledig op te laden en los te koppelen.

Let op!

  • Laad de batterijen volledig op voordat u ze opnieuw gebruikt.
  • Laat de batterijen nooit in ontladen toestand achter.
  • Vermijd vochtige, hete of koude extremen bij het stallen van jouw scootmobiel.

Accu scootmobiel opladen

  1. Zet jouw scootmobiel uit en verwijder de sleutel.
  2. Steek de oplader in het oplaad-contact van de scootmobiel.
  3. Steek de stekker van de oplader in het stopcontact en schakel het stopcontact in.
  4. Er zal een reeks lampjes op de oplader zijn, maar aangezien alle opladers anders zijn, raadpleeg de instructies van de oplader.
  5. Gebruik alleen de oplader die bij jouw scootmobiel is geleverd.
  6. Rook niet en gebruik geen open vuur terwijl de batterijen worden opgeladen.
  7. Laat de oplader niet aangesloten op de scootmobiel wanneer de oplader is uitgeschakeld, aangezien dit jouw batterijen kan ontladen.
  8. Voor een volledige lading mag je de laadcyclus niet uitschakelen, loskoppelen of onderbreken totdat deze volledig is.

Houd er rekening mee dat bij extreem koud weer de oplaadtijd van de batterijen tot 20% kan toenemen. Het bereik van een scootmobiel is ook afhankelijk van de weersomstandigheden. Bekijk hier een test van de actieradius in de praktijk. Ook wanneer de loodgel batterijen het einde van hun levensduur bereiken, zul je merken dat de oplaadtijd veel korter wordt, evenals het bereik van jouw scootmobiel totdat ze uiteindelijk onbruikbaar worden. 



Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ben als eerste op de hoogte van het laatste nieuws!

18 november 2022
Deel deze post