Actieradius scootmobiel: 3 manieren hoe Scoozy range anxiety wegneemt

4 juni 2021 in

Iedereen die met een elektrisch voertuig rijdt herkent het wel. Range anxiety, de angst om met een lege batterij langs de weg te stranden met je scootmobiel. In deze blog leggen wij meer uit over hoe de actieradius van een scootmobiel berekend en bepaald wordt, welk effect de soort accu en externe factoren op de range hebben en hoe ver je nu echt kunt rijden met Scoozy.

1. WEERGAVE VAN ACTIERADIUS IN KM OP HET DISPLAY.

Op het display kun je zien hoeveel kilometer je nog kunt rijden: zo weet je altijd waar je aan toe bent.

2. STANDAARD UITGERUST MET EEN LI-ION ACCU.

Ongeëvenaarde innovatie door standaarduitrusting met een lithium-ion accu met een constant groot bereik. 

3. EXTRA ENERGIE DOOR REGENERATIEF REMSYSTEEM.

Door het regeneratief remsysteem gaat Scoozy bij alle temperaturen slim om met de energie.

HOE DE ACTIERADIUS VAN EEN SCOOTMOBIEL BEREKEND WORDT

Scoozy is getest volgens de Europese norm voor scootmobielen, de zogenaamde EN12184. Deze norm beschrijft niet alleen wat er getest moet worden maar ook hoe je moet testen. Uit deze test komt dan een theoretische actieradius voor iemand die 100 kg weegt.

Met een testpersoon met gewicht aangevuld tot 100 kg wordt Scoozy 10 rondjes met de klok mee en 10 rondjes tegen de klok in op maximale snelheid over een vierkant test track gereden. Dit gebeurt binnen bij kamertemperatuur. Daarbij wordt het stroomverbruik gemeten met een ampère-uur meter. 

Actieradius=CD/1000E

  • C = capaciteit van de accu in ampère-uur
  • D= 20 x de lengte van de testtrack, gemeten over de middenlijn in meters
  • E = stroomverbruik in ampère-uur gedurende de test

Scoozy C heeft op basis van deze test met een accu van 33,6 Ah een theoretische range van ongeveer 50 km. Maar hoe ver kun je er nu echt mee rijden en waarvan is de range in de praktijk afhankelijk?

DE RANGE VAN SCOOZY IN DE PRAKTIJK

De actieradius in de praktijk hangt af van veel zaken: denk aan gebruikersgewicht, temperatuur, hellingen, ondergrond (asfalt of onverhard), bandenspanning, rijgedrag (optrekken en afremmen), snelheid of tegenwind. Dé actieradius bestaat in dat opzicht dan ook niet. Om toch een gevoel te geven van de actieradius in de praktijk hebben wij dit getest.

We hebben in het duingebied van Den Haag de accu leeggereden en de rit gelogd op de app Strava. Tijdens deze praktijktest hebben we met Scoozy ongeveer 43 km kunnen rijden.  

Bekijk hier de ritgegevens van Strava:

  • Afstand: 42,88 km
  • Ondergrond: verhard en onverhard
  • Landschap: hellingen tot >10⁰
  • Temperatuur: 9⁰C
  • Gevoelstemperatuur: 5⁰C
  • Gemiddelde snelheid: 14,5 km/h
  • Luchtvochtigheid: 91%
  • Windsnelheid: 33,2 km/h
  • Windrichting: Zuid-zuid-oost
  • Weer: bewolkt, van tijd tot tijd regen
  • Gebruikersgewicht: 80 kg.

Zo zie je dus hoe in dit geval de verschillende omstandigheden van invloed zijn geweest op het bereik. Scoozy berekend tijdens het rijden actief hoeveel kilometer je nog kunt rijden als je op dezelfde manier door blijft rijden. Zo kom je niet voor verrassingen te staan. Wel is het belangrijk dat je Scoozy altijd oplaadt wanneer de range onder de 10 km komt. Je kunt namelijk onder een range van 7 km alleen nog in de Drive-mode rijden (tot 7 km/u). De accuspanning komt dan onder de 40 Volt. Dit voltage schommelt wanneer je bijvoorbeeld hard optrekt of net een heuvel op rijdt.

Bekijk ook de video van deze test:


DE INVLOED VAN LAGE TEMPERATUUR OP DE ACTIERADIUS

Temperatuur heeft zoals gezegd invloed op de actieradius. De capaciteit van een lithium-ion accu neemt iets af wanneer het kouder is. Dit is niet blijvend. Wanneer het weer warmer is dan neemt die capaciteit ook weer toe. In de praktijk zagen we bij een testrit met een buitentemperatuur van -6⁰C en een gevoelstemperatuur van -12⁰C, dat de kerntemperatuur van de accu 9⁰C bleef door de warmte die de motor ontwikkelt tijdens het rijden. Daarmee bleef de invloed van de kou op de actieradius bij die rit beperkt. 

Ervaar Scoozy zelf!

Wil je alle features van Scoozy zelf proberen? Plan je proefrit dan nu in! Dit kan bij je thuis, bij een dealer, in de Fabriek van Scoozy of in de natuur tijdens een Scoozy Adventure Tour:

Proefrit maken 


 

4 juni 2021
Deel deze post