Kwaliteit, normen en certificaten scootmobiel: Hoe wordt Scoozy getest?

27 januari 2022 in

Scoozy is gekeurd volgens de EN12184. Om zeker te weten dat we aan de Europese norm voor scootmobielen voldoen is Scoozy uitvoerig getest door onszelf, door onze leveranciers maar ook door verschillende onafhankelijke testinstituten. Deze blog beschrijft een aantal van de duurtesten die wij doen.

  • Double drumtest: Bij deze test wordt Scoozy op een soort rollenbank gezet met daarop een dummy die het maximale gebruikersgewicht nabootst. De double drum maakt 200.000 cycli. Met een diameter van 0,25 m is gelijk aan ongeveer 157 km. De belasting zit hem vooral in de hobbel die op de drums gemonteerd zit. 
  • Droptest: Bij deze test wordt Scoozy wederom met een dummy 6.666 keer 50mm opgetild om haar vervolgens op de grond te laten vallen.
  • Impacttest: Deze test houdt in dat Scoozy op allerlei manieren belast en belaagd wordt. Zo wordt er een kogel tegen de zitting aangeslingerd, een hamer slingert tegen het wiel aan en er wordt bijvoorbeeld met 95 kg op de armleuningen geduwd.
  • Watertest: Bij deze test wordt Scoozy van alle kanten met water bespoten om te zien of de cruciale componenten zoals computer en bedrading voldoende beschermd zijn tegen regenwater. Dit is gelijk aan een bescherming met IPX4 waterdichtheid.
  • Corrosietest: Het frame is door een robot gelast en vervolgens volledig gegalvaniseerd om te beschermen tegen corrosie. Om dit te testen heeft het frame een zogenaamde zout spray test ondergaan om daarmee de kwaliteit te bevestigen.
  • Rijden, rijden en nog eens rijden: Met ons eigen team testen we regelmatig zelf. Zo nemen we af en toe een Scoozy mee in het weekend om meters te maken maar zoeken we ook bewust de moeilijke rijsituaties op om te zien wat er gebeurt. Denk daarbij aan sneeuw, strand, regen, modder, hitte en koude. Op die manier testen we software en hardware op onvoorziene zaken. In dit filmpje zie je bijvoorbeeld hoe we achter een programmeerfoutje komen na 60 kilometer in de kou te rijden. 🥶


  • Klanten: we hebben een aantal klanten die letterlijk duizenden kilometers per jaar maken. Deze klanten laten we af en toe nieuwe dingen testen nadat wij zelf onze eigen testen doorlopen hebben. Mochten er toch nog zwakke plekken zitten in het ontwerp qua duurzaamheid dan ontdekken we die meestal via hen als eerste waardoor we tijdig oplossingen kunnen maken. Lees hier meer over ervaringen die klanten hebben met Scoozy.

Ervaar Scoozy zelf!

Wil je alle features van Scoozy zelf proberen? Plan je proefrit dan nu in! Dit kan bij je thuis, bij een dealer, in de Fabriek van Scoozy of in de natuur.

Proefrit maken

27 januari 2022
Deel deze post