Scootmobiel accu: 5 voordelen van lithium accu vs. loodgel accu

18 november 2022 in
De meeste standaard scootmobielen hebben een loodgel accu. Wij hebben er bij het ontwerp van Scoozy bewust voor gekozen deze standaard uit te rusten met een lithium accu. Waarom? In deze blog geven we de 5 voordelen voor het energieverbruik van een li-ion accu t.o.v. een loodgel accu en leggen we uit waarom dit uiteindelijk een voordeligere en duurzamere optie is.

Bereik scootmobiel

Scoozy heeft standaard een lithium accu met 50 kilometer actieradius. Dit is uit te breiden naar 100 kilometer. De meeste standaard scootmobielen hebben een loodgel accu die een stuk goedkoper is maar minder lang mee gaat. Daarnaast heeft een loodgel accu meer onderhoud nodig en is gevoeliger voor verkeerd gebruik. Een lithium accu behoudt langer zijn capaciteit en gaat normaal gesproken vier keer zo lang mee. Over de gehele levensduur is dit goedkoper per gereden kilometer.

De 5 voordelen stroomverbruik scootmobiel door Li-ion accu


1. Langere levensduur

De capaciteit van een accu neemt bij iedere laadcyclus een klein beet je af. Alleen het voordeel van een li-ion accu is dat deze veel langer zijn capaciteit behoud. Een Lithium accu gaat zomaar 3 tot 4 keer zolang mee, tot wel 1500/2000 laadcycli. Een loodaccu daarentegen begeeft het al na hooguit 300-500 cycli waarbij vooral het onderhoud en juiste gebruik nauw luistert. 

2. Snel en efficient laden

Lithium accu’s kunnen zeer snel geladen worden tot 100% capaciteit. Bij loodaccu’s is er een absorptie fase nodig om de laatste 20% van de capaciteit te laden. In het geval dat de accu regelmatig niet volledig vol geladen wordt is dit, in tegenstelling tot bij een loodaccu, geen enkel probleem en zal de Lithium accu niet beschadigd raken.

3. Gewicht

Een loodaccu is een stuk zwaarder dan een lithium accu, de lithium accu is wel 4 keer zo licht als een lood accu  bij dezelfde energie, waardoor het ook weer minder energie kost om te rijden. 

4. Weinig verloren energie

Lithium accu’s zijn aanzienlijk efficiënter in het opslaan van energie vergeleken met loodaccu’s. Lithium accu’s laden met efficiëntie van nagenoeg 100% t.o.v. 85% bij het overgrote deel van loodaccu’s.

5. Klimaat bestendigheid

Zowel loodaccu’s als Lithium accu’s verliezen capaciteit in koude omgevingen. Bij de Lithium accu is dit verlies echter minimaal. Zo heeft een Lithium accu bij een temperatuur van -20˚C een capaciteit van 80% terwijl dit bij een loodaccu slechts 30% is.

Ervaar Scoozy zelf!

Wil je alle features van Scoozy zelf proberen? Plan je proefrit dan nu in! Dit kan bij je thuis, bij een dealer, in de Fabriek van Scoozy of in de natuur.

Proefrit maken

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ben als eerste op de hoogte van het laatste nieuws!

18 november 2022
Deel deze post