‘In China leerde ik nog groter denken’

Ik ben Jan Willem van Gent, sinds anderhalf  jaar werk ik samen met Job aan het idee om Scoozy werkelijkheid te maken. Mijn rol als co-founder is heel divers en dat is precies wat ik er zo leuk aan vind. Vanuit mijn achtergrond als Industrieel Ontwerper spendeer ik bijvoorbeeld een groot deel van mijn tijd aan Scoozy’s integrale ontwerp te overzien en alle subsystemen op elkaar aan te laten sluiten. Daarnaast leer ik veel over het runnen van een bedrijf, het tevreden houden van mensen die voor je werken en samenwerkingen smeden met andere partijen.

 

Afgelopen week bezocht ik China voor Scoozy. Samen met tien andere YesDelft! start-ups mocht Scoozy komen pitchen voor China Radical Innovation (CRI). CRI is een Chinese investeringsmaatschappij uit Shenzhen die Delftse startups een brug wil bieden naar China. Na een selectieronde kozen zij 10 startups die langs mochten komen.Toen we de uitnodiging kregen om naar China te gaan waren we erg enthousiast. Bij Scoozy zijn we nu namelijk, na onze succesvolle eerste ronde investeringen, hard bezig met het doorontwikkelen van Scoozy om haar in productie te nemen. En zeg je productie, dan zeg je China!

Na een lange vlucht kon onze China-tour beginnen. We bezochten bedrijven als DJI, Hua Qiang Bei Hardware incubator en DEMC in Shenzhen, Dongchan en Shanghai. Daarnaast was er de China – Netherlands roadshow waarin alle YesDelft! startups hun bedrijfspresentatie hielden om in contact te komen met interessante partners en bedrijven in China. Het was leuk om te zien hoe enthousiast iedereen op Scoozy reageerde.

Via mijn presentatie ontmoette ik zo ook Tiger Cao van de Kotler Group. Dit bedrijf zorgt voor een ‘zachte landing’ in China. Zij helpen start-ups met het zoeken van Chinese partners en kunnen een joint venture opzetten om zaken te doen in China. Ze worden gefinancierd door de Chinese overheid vanuit het ‘the Belt and Road’ initiatief. Ik heb gezien dat deze ‘zachte landing’ essentieel is voor start-ups om in China succesvol te zijn. Zonder partner verdrink je snel in de regels en mogelijkheden.

Jan Willem van Gent in China
Jan Willem in China

In China heb ik echt geleerd om heel groot en in mogelijkheden te denken, anders dan dat ik in onze Nederlandse cultuur vaak tegenkom. Zo wil China de grootste speler op het gebied van innovatie worden. Voor mij als Nederlander is de omvang van de initiatieven om dit te realiseren bijna niet te begrijpen. Als klein voorbeeld: waar het ons bedrijf minimaal €5.000,- kost om een patent te deponeren, krijgen alle bedrijven in China subsidies wanneer ze patenten aanvragen. Geld is in Shenzhen niet het probleem, maar sterke ideeën, fundamentele kennis en getalenteerde mensen zijn er niet genoeg.

Komende maanden blijf ik in contact met alle mensen die ik heb ontmoet om de mogelijkheden voor Scoozy concreet te maken en om ervoor te zorgen dat we binnen de krappe deadline van een jaar een top product op de markt hebben staan.

 

Wil jij ook bij Scoozy werken? Bekijk hier de laatste vacatures!

Lees ook: Scoozy is uitgeroepen tot hulpmiddel van de maand

Delen op

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin

Jouw Scoozy avontuur
begint hier!

Maak een proefrit in Scoozy en ontdek de voordelen voor jou. Klik hieronder om jouw rit gemakkelijk te boeken.

Proefrit maken

Er zijn verschillende opties om een proefrit te maken: op ons hoofdkantoor in Delft, bij jou thuis, of bij een van onze natuurlocaties. Laat hier je gegevens achter en wij bellen je op om jouw proefrit in te plannen.

    Vink er zoveel mogelijk aan